Hari
ni dilla nak share 1 resepi apam. Penah dengar kan apam? Apam bali, apam beras,
apam polka dot dll. Ok kali ni dilla nak shared resepi apam indon. Mang jauh ni
amik resepi ni. nun indon sana. Heheehe. Takdela actually resepi ni dilla
follow dari blog azlita masam masam manis tu. korang try bukak blog dia kat SINI . Macam-macam menu kak ita kongsikan pada sume blogger, dia mag tak lokek dgn segala resepi. dilla suka follow blog dia. adala jugak beberapa resepi yg dilla amik dari blog kak ita. alhamudulillah jadi cuma rupa tu tak serupalah. yel alain tangan lain lah hasilnya kan. dilla ni tak sekreatif kak ita. masih beginner lagi.
dilla tak tahu la kenapa panggil apam indon. kak ita pun tak tahu jugala apa asal usul kek ni. baik kita tak payah pikir yek dak.. buat pening kepala jer nanti.
memang betul la cakap kak ita, apam ni sgtla lemnut dan gebuss sangat2 segebu pipi anak dilla amanda tu. Teksturnya
sangat halus.. mang betul la bila makan tu kan mang ada rasa kek..ishh!! dah meleleh liur ke..uhuhhu...... Apam yang tidak
kering lembut dan lembab. Dah simpan semalamam pun masih lembut dan enak di
makan..
so apa tunggu lagi jom kita intai resepi apam ni.
Bahan-bahan
5 iji telur
1 sudu kecil
ovalette
1 sudu kecil esen
vanilla
300 gm tepung
gandum
300 gm gula
halus
250 ml susu
segar atau santan
1/2 sudu kecil
baking powder
sedikit garam
pewarna
cara-cara
Panaskan
kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai
kain.
Sediakan
loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan
minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
Ayakkan tepung
bersama baking powder.
Campurkan
garam ke dalam susu.
Putar telur
dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula
sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan
kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn
susu.
Bahagikan
adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
Masukkan
adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau
smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang
sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3Adunan yang terakhir hendaklah dikukus
selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna
Selamat mencuba yek. ni sebahagian apam. yg lain dilla agih-agihkan kepada jiran.
No comments:
Post a Comment