Tuesday, 28 October 2014

RESEPI APAM INDON


Hari ni dilla nak share 1 resepi apam. Penah dengar kan apam? Apam bali, apam beras, apam polka dot dll. Ok kali ni dilla nak shared resepi apam indon. Mang jauh ni amik resepi ni. nun indon sana. Heheehe. Takdela actually resepi ni dilla follow dari blog azlita masam masam manis tu. korang try bukak blog dia kat SINI . Macam-macam menu kak ita kongsikan pada sume blogger, dia mag tak lokek dgn segala resepi. dilla suka follow blog dia. adala jugak beberapa resepi yg dilla amik dari blog kak ita. alhamudulillah jadi cuma rupa tu tak serupalah. yel alain tangan lain lah hasilnya kan. dilla ni tak sekreatif kak ita. masih beginner lagi.
dilla tak tahu la kenapa panggil apam indon. kak ita pun tak tahu jugala apa asal usul kek ni. baik kita tak payah pikir yek dak.. buat pening kepala jer nanti.
memang betul la cakap kak ita, apam ni sgtla lemnut dan gebuss sangat2 segebu pipi anak dilla amanda tu. Teksturnya sangat halus.. mang betul la bila makan tu kan mang ada rasa kek..ishh!! dah meleleh liur ke..uhuhhu...... Apam yang tidak kering lembut dan lembab. Dah simpan semalamam pun masih lembut dan enak di makan..
so apa tunggu lagi jom kita intai resepi apam ni.
Bahan-bahan

5 iji telur

1 sudu kecil ovalette

1 sudu kecil esen vanilla

300 gm tepung gandum

300 gm gula halus

250 ml susu segar atau santan

1/2 sudu kecil baking powder

sedikit garam

pewarna

cara-cara

Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.

Sediakan loyang ukuran 9 inc

Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayakkan tepung bersama baking powder.

Campurkan garam ke dalam susu.

Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.

Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.

Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna
 

Selamat mencuba yek. ni sebahagian apam. yg lain dilla agih-agihkan kepada jiran.

 


 

No comments: