Tuesday 21 October 2014

TEAM MAK JEMAH...


Assalammualaikum kawan2.. salam selasa, ke ada kawan2 yg dah cuti ari ni dah alang2 esok cuti deepavali kan. So mungkin dah plan nak bwak anak2 holiday. Dilla tak ke mana2 esok. Sibuk utk siapkan order bakery. Dilla minggu ni public holiday 2 hri. 1 sb cuti deepavali 1 lagi replacement awl muharam. Company dilla keje ni klu public holiday jatuh hari sbtu mang automatik dapat cuti jumaat. Best kan!!! Company dilla keje ni follow petronas. Kami ni wat keje petronas jugak.. hehehehe. Ok ari ni kan dilla nak shared aktiviti spnjang weeknd lepas.

Sbtu lepas dilla attended class masak2. Masak2, baking kan passion dilla. Yes! I love baking. Class aritu bljar buat nasi lemak. Korang jgnla gelak. Apa! Nasi lemak. Punyala senang buat nasi lemak. Yek.. mang dilla tau wat nasi lemak, anak2 & hubby mang suka dilla masak nasi lemak. Nak2 si kakak, adeh mang request nasi lemak for breakfast then telur rebus wajib ada. Siap remind kan kita “jgn lupa nasi telur yek mummy”..dilla jointed class ni sb nak tau cmner nak buat ibu sambal. Cmner nak bg sambal kita tu wangi yg pling penting ada umph!!! Lepas tu ibu smbal ni leh tahan lama simpan dlm chiller. Dah mkn pasti nak mkn lagi..haaaaa!! tu yg nak tau tu kan. Nasi dia beras cmner yg sesuai, bper lama leh than, cmner nak kukus, tanak dll. Klu ckp msak nasi lemak yes! Dilla akui kengkawan pun hebat2 juga buat. Tp tak salah klu kita kutip ilmu tu untuk improvekan nsi lemak kita. Dilla bljar sb target utk menjual. Nak jual pun dilla nak pastikan nasi lemak dilla sedap. Nak bg customer mkn yg sedap & kenyang. Biar berbaloi dgn harga yg kita jual. Betul tak.

Berbalik class nasi lemak ari tu, ni team mak jemah tau yg joint ni. actullay ni team ni sume mang profesion bakery full time. Cuma ada 2-3 org la yg part time termsuk dilla. Kmi knal melalui stock dessert yg kami hntar kat chiller dlm butik.. empunya chiller merangkap boss & pengetua kami la yusgreatidea atau nama dlm ic yusra ismail…hehehe..cute & comel orgnya. Dialah bagi beluang pd mereka2 yg ingin tambah income untuk supply dessert or any foods kat chiller dia. Chiller tu dgn usahama butik The Sister Boutiques (boleh follow instagram ThEe Sisters Boutiques) kat bangi. Butik ni actually jual baju, aksesori, kids dll & vendor more instagram punya org. so gitula alkisahya. Yusra ni mang cikgu bakery, dilla bnyak module bljar dgn dia. Dia juga mngajar n amik order. Korang bukak blog dia. Cikgu dilla ni dah bnyak kali jugak kluar program masak2.

So hari sabtu tu kami berlima la, dan class kat rumah pngetua kami Pn. Yusra ismail. Hehee. Sbelum tu dilla leh slah information pulak boleh p rumah shikin ni pulak. Adoi.. lawak tul lah. So hri tu yg ada scha, ikin, nurul, dilla & yusra. Dilla bwak anak dilla si kakak skali. So dia behave la kat rumah org.

Class kami start kul 2 ikutkan. Tapi besela cmpur sesat, slah rmah kul 3 jgak kami start..hahhahaha. kami bljar bberapa module. Nasi lmak kukus, nasi lemak tanak, ibu sambal, smbal bilis, ayamg berempah. Sambal udang ikin bilis goreng, telur, ayam berempah dah prepare awal. So demo cmner nak wat ibu smbal, & nasi kukus.

Settle masak dalam pukul 5 jugak la. Lepas dah masak masa utk makan la pulak. Seronok tul makan jemaah ni. adoi..betul la mang power gila nasi lemak ni. nasi je dah sedap tau.lom lauk lagi. Ank dilla makan bertambah2 sampi tdo kekenyangan. Penangan nasi lemak tu….lpas makan2 sessi borak2, sharing tips, gossip selingan..hahha.. borak punya borak sessi menapau pulak. Pukul 7 jgak settle then baru la gerak blik. Mlm tu dinner nasi lemak jela. Hubby makan bertmbah2.sedap katanya. hehehehe
Tahu tak apa kami nak buat ni? ok ni periuk kukus, kami nak kukus nasi. Tapi kena letak jaring hijau tu. jaring hijau tu fungsi dia nak elak beras tu jatuh kat luabng2 tu. so tu sbgai penahan la..mana nak dapat jaring tu?? ooo..korang leh bli kat kedai hardware ckp nak jaring nyamuk. Tahula tokey kedai tu nanti.

Ni sessi makan2 a.k.a merasala hasil class masak2 tadi. Nampak tak sambal tu merah nyala2 , dgn udang nya yg besau tu. serius tau makan nasi nyer je pun sgt2 sedap. terasa lemaknya.
yg baju pink tu la syikin dia mang master masak2 melayu ni selain kuih tradisional tau. korang leh bukak blog qeenschocolove mcm2 menu yg dia open utk order. dia jugak ada wat candy buffet. so klu ada yg masih2 mncari candy buffet ni boleh la contact dia yek. yg muka mcm ala2 dilla tu, tu anak dara dilla la, org nak selfie dia pun nak jugak. layan kan lah...
 
nampak licin kan dilla makan. ni tak tahu la baper kali tambah dah ni.. adoi mang langgar diet ku hari tu..huhuhu
 
inila team mak jemah kami. meh, dilla kenalkan sorang2..sbelah kanan dilla tu la dia merangkap pengetua kami yusra ismail @ yusgreatidea. diala cikgu bakery dilla juga dia pun ambik bnyak tempahan bakery. mcm2 dia boleh buat. just order jela. yg pkai spec tu nurul huda full time housewife & full time bakery, dok sentul. so org2 yg dekat area sentul boleh la nak order dgn dia. mcm2 ada boleh follow instagram dia @qewcupcake. seblah nya pulak yg anak tudung dia ala..ala.. zebra tu ok scha namanya dia pun house wife & full time bakers jugak. boleh follow instagram dia @bigmamalittlekitchen. baju pink tu syikin master dlm kuih muin melayu juga masakan melayu. dia pun terror jugak kek2 ni boleh follow blog juga instagram dia @qeenschocolove. patutnya kami ada sorang lagi tapi sb kan dia kena keje sabtu tu so dia tak leh nak joint. nurul hanina empunya nm pun boleh follow instagran dia @nurulhaninaabhalim part time wat bakery ni. dia master dlm buat kek, kek yg berhantu dia buat kek pecan heaven mang sedap wei.. smpi mimpi2 klu makan tau..
 
Ok takat ni jela entry hari ni. nanti kita sambung dgn entry lain pulak ek.
bye..
 

 

No comments: